2012. szeptember 30., vasárnap

Mogyorós-vajkaramellás csokoládétorta

Rachel Allen. Sokadjára. Ez van, jó a könyv, jó a csaj, jó a recept. Bevallom, engem nem igazán érdekel, hogy rossz a fordítás. Ebben a receptben is volt elírás, kifelejtés, de eddig vhogy minden receptet megfejtettem és sikeresen elkészítettem. Ez a brutál csokis-karamellás pite a családnak készült. Én épp csak egy falatkát kóstoltam, hogy beszámoljak róla és hát az az igazság, hogy ez egy kötelező darab. :)Ha ettem volna egy szelettel, az egész heti torna + diétámat csesztem volna el, na az meg most nem pálya, de nektek hajrá! Sokan legyetek rá, mert 1 szelet bőven elég. Tömény, de nagyon finom.


Hozzávalók:

1 adag édes, omlós tészta 
(28 cm-s piteformához)

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj, felkockázva
1 kisebb tojás felverve
2,5 dkg porcukor

/Ez a mennyiség elegendő egy 28 cm-es vagy két 20 cm-es négyszögletes forma kibéleléséhez. A sületlen tésza kiválóan fagyasztható. Néhány napig a hűtőben is eláll./

A lisztet, porcukrot és a vajat robotgépbe tesszük. Néhány percig keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét és tovább keverjük. Addig keverjük, amíg a tészta épp összeáll. (Ha kézzel készítjük, a vajat morzsoljuk a lisztbe, majd kézzel gyúrjuk bele a tojást.) 
A tésztát 3 cm vastagságúra kilapogatjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. 

Kivesszük a tésztát a hűtőből és frissentartó fólia között sodrófával kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd a formába helyezzük. Ujjunkkal igazítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe kb. 20 percre.

Vakra sütés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Még hidegen kibéleljük a formát sütőpapírral úgy, hogy a peremén jóval túl érjen. Megtöltjük sütőbabbal* és 15-20 percig sütjük, amíg a tésztát száraznak nem érezzük. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, lekenjük a maradék felvert tojással és visszatesszük 2 percre a sütőbe. Kivesszük a sütőből, félretesszük és elkészítjük a tölteléket. (akár egy nappal előre is elkészíthetjük a tésztát)


Mogyorós-vajkaramell

5 dkg vaj
0,75 dl habtejszín
10 dkg barnacukor
20 dkg törökmogyoró
(egész szemű mogyoró megpirítva, megpucolva és durvára aprítva)

A mogyorós vajkaramellhez a vajat, habtejszínt és barnacukrot nyeleslábosba tesszük, felforraljuk és gyöngyözve főzzük 2-3 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a mogyorót, majd levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni és szétterítjük a tortán. (én rögtön ráöntöttem)

/Mogyoró pirítása: 180 fokra előmelegített sütőben a mogyorókat kb. 8-10 perc alatt megpirítjuk. Majd egy konyharuha segítségével a héját ledörzsöljük, amennyire csak tudjuk./


Csokoládékrém

2 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (min. 65%) apróra tördelve

A csokoládét tegyük egy tálba. A tejszínt épp csak forraljuk fel, öntsük rá a csokoládéra és keverjük folyamatosan, amíg a csokoládé el nem olvad. Öntsük rá a mogyorós vajkaramell rétegre.

A tortát tegyük hűvös helyre, amíg a csokoládékrém meg nem köt. Ha hűtőbe tesszük, akkor hagyjuk, hogy tálalás előtt újra szobahőmérsékletűre melegedjen.

Tipp: tetejét reszelt csokoládéval is megszórhatjuk, vagy kakaóporral, vagy amivel szeretnénk.


További Rachel Allen receptek: ITT. A könyv megvásárolható: T.bálint Könyvkiadótól.

*Sütőbab beszerezhető: Gasztroshop

8 megjegyzés:

gionetta írta...

Tudod Emő, az a jó, hogy az olyan angol analfabétáknak , mint én, nagyon jó, hogy Ti megfejtitek a recepteket, az eredeti könyveket is átnézitek, mi meg egyszerűen felhasználjuk a feltálalt tökéletes kivitelezést! Ez a süti is nagyon guszta, nagyon kívánatos. tényleg kötelező darab, mint Julia citromtortája. Köszi szépen! :-))

Emoke írta...

:)) Jogos, de így már sokkal egyszerűbb lesz elkészítened. :D
Nekem meg muszáj lesz Julia citromtortáját... ;)

gionetta írta...

Akkor cseréljünk! Csokitortáért adok citromtorta receptet, képekkel! ;-DDD

Emoke írta...

hihi :) kérem szépen a linket :D
Épp megakadtam a csülködnél :D - imádom!:)

gionetta írta...

Voi la! Hogy stílusosak legyünk ;-) http://gionetta.blogspot.de/2012/02/tarte-au-citron-aza-franciak.html

Jah, a csülök, hát nem volt diétás, de valami mennyeiiiiiiii! :-D

chemistress írta...

igazi bűnözés ez a torta, tavaly megcsináltam párszor, ajánlom a Chocoaltemousse cake-t is Rachel Allentől, a világ legegyszerűbb és legfinomabb csokitortája

Emoke írta...

:) hu azt nem ismerem! remelem neten fent van! :)))

Emoke írta...

:) hu azt nem ismerem! remelem neten fent van! :)))