2012. június 10., vasárnap

Banán-karamell bonbon

Egy ideje szerettem volna már elkészíteni ezt a bonbont. Főleg a banán ganache miatt. A karamellréteg pedig balzsamecetes, pontosabban nálunk fehérborecetes. Picit féltünk tőle, de tökéletes párosítás. :)


Hozzávalók (kb. 20 bonbonhoz):

Balzsamecetes karamell

50 g cukor
20 g balzsamecet (v. fehérborecet)
20 g vaj
csipet só
5 tk habtejszín

Banán ganache:

110 g érett banán
15 g cukor
5 g méz
65 g tejcsokoládé
 
Előkészítjük a polikarbonát formát. (ha használunk csillámport, egy ecset segítségével kenjük ki a formát). 
Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük.
Karamell: Karamellizáljuk a cukrot közepes barna színűre. Óvatosan adjuk hozzá a balzsamecetet (érdemes egy kicsit előmelegíteni, akkor talán annyira nem fröcsköl) majd közvetlen utána a vajat és a sót.  Habtejszínnel kicsit lazíthatunk az állagán. (eredeti receptben nem szerepel)


Ha kihűlt a karamell (ne várjuk meg a teljes szilárdulást) tegyünk kb. teáskanálnyi adagokat a csokihüvelyek aljába és tegyük hűtőbe a formát.


Banán ganache: Pürésítsük a banánt (maradhat darabos is) majd tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és a mézet. Mikor elolvadt a cukor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tejcsokoládét. Keverjük homogénre. Ha kihűlt kanalazzuk a karamellréteg tetejére. 


Tegyük hűtőbe, közben újratemperáljuk a csokoládét és dermedést követően lezárjuk a bonbonok alját. Kb. 1 óra múlva kifordítjuk a formából.

Forrás: Jean-Pierre Wybauw: Fine Chocolates Great Experience 3 - eredeti recept negyedelve

2 megjegyzés:

Éva írta...

De nagyon kívánatos ez a bonbon! Nagyon finom lehet, szívesen elkapkodnék most innen 1-2 darabot!:-))

Gabi írta...

Én megpróbáltam csak ganache-t csinálni, sajnos nekem nem sikerült lezárnom :( De étcsokival (és étcsokis ganache-el) nagyon finom :)