2012. július 9., hétfő

Epres jégkrém bonbon

...vagy jégkrém tallér, hisz elég nagy. :) Talán még lehet is epret kapni itt-ott.


Igazából a már bevált epres fagylaltot feleztem és töltöttem a csokoládéhüvelybe. Ritkán használom ezt a formát, mert az átlaghoz képest több csokoládéval kell dolgozni, de azért megéri. :) 

Hozzávalók (8 db):

17,5 dkg eper
  5 dkg cukor
  9 dkg tejföl
 9 dkg habtejszín
fél kk citromlé

bevonáshoz: 
30 dkg fehér csokoládé
 kb. 2 dkg darált liofilizált eper



Az epret megtisztítjuk és felkockázzuk. Megszórjuk cukorral és lefedve állni hagyjuk 1 órán át. Ha letelt az idő, hozzáadjuk a többi alapanyagot és botmixerrel turmixoljuk.

Előkészítjük a polikarbonát formát. A fehér csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A liofilizált epret olvasztás közben kevertem a csokoládéhoz. A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük. 

Dermedést követően megtöltjük az epres krémmel és a formát betesszük a mélyhűtőbe. Miután megdermedt a fagylalt a maradék csokoládét újratemperáljuk és egyesével - a megszokottól eltérően - egy kanálnyi csokoládét teszünk a formára és elkenjük. Nagyon gyorsan dermed. Visszatesszük a mélyhűtőbe és 15 perc után kifordítjuk a formából. 
Kissé nehézkes enni, de tesóm gyerekei ettől függetlenül mindet betermelték. :)))

5 megjegyzés:

4Gyerek írta...

polikarbonát forma híjján is lehet ilyent? szerinted?
(azaz szilikonossal ugye nem müx?)

Bence/Emoke írta...

szió:) De lehet szilikonossal is. Ami ilyen nagyméretű, muffinszerű. Zsuzsi csinált abban annó! :)

Mademoiselle írta...

Meseszép ez a forma! Meg az is ami benne készült :-)

Vikvi írta...

Nagyon szép, már azóta szemeztem vele mióta kiraktad az oldal sávba! Végre recept is van hozzá :)

Bence/Emoke írta...

Mademoiselle: köszönöm :)) Nagyon szeretem én is ezt a formát! :)

Vikvi: jaj köszi :D Bár most már lehet eper nincs hozzá. :/ Kicsit lassan megy ez a blogolás. :(